Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Castelul Teleki Mikó, Ocna Mureș

27 Septembrie 2024 | 79 👁

Castelul Teleki Mikó a fost construit în 1290 în cel mai înalt punct din zonă și tot atunci este amintit pentru prima dată sub numele de „castelul nou”, îndicând existența unei fortificații mai vechi pe același amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea.

Noul castel medieval din piatră, construit la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost parțial dărâmat, ridicându-se în locul lui, între 1850-1859, un castel neogotic pentru familia nobiliară Bánffy, cu ajutorul arhitectului Anton Kagerbauer.

Castelul-Teleki-Miko-Ocna-Mures

Castelul de plan pătrat păstrează multe caracteristici ale clădirii baroce. Fațada principală este deschisă spre Mureş printr-un balcon susţinut de console bogat decorate, iar deasupra se află o intrare principală cu trei deschideri.

Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datată în jurul anului 1300, din care se mai păstrează zidurile de cărămidă cu clopotniță.

La etaj, clopotnița are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, și ea a suferit mai multe modificări.

În timpul Revoluţiei din 1848 clădirea a fost incendiată de  trupele lui Simion Prodan, fiind distrusă aproape în totalitate.

Moștenitorii lui Ádám Teleki au revendicat castelul, clădirea a fost restituită familiei Teleki în 2007.

Bătrânii din satul Uioara de Sus, oraşul Ocna Mureş, vorbesc despre o legendă cu o fantomă care bântuia castelul Teleki din localitate. Povestea ar fi avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, câţiva ruşi au intrat în beciul castelului plin cu butoaie cu vin, unde s-au îmbătat.

Beţi criţă au început să tragă cu armele în butoaiele imense. Mii de litri de vin s-au revărsat în subsolul castelului, iar ruşii s-au înecat. Oamenii din sat au pus moartea ruşilor pe seama fantomei din beciul castelului.

Familia Teleki de Szék a fost o familie nobiliară din Transilvania, originară din Teleac (de unde îi provine numele). Principala reședință era castelul de la Gornești. Strămoșii familiei erau vlahi din Gorazde, Bosnia.

Familia Teleki a fost înobilată în 24 februarie 1409 de către împăratul Sigismund de Luxemburg primind și blazonul care înfățișează o capră neagră. Acest blazon fiind același ca și la rudele lor din familia Szilágyi.

Din Familia Teleki au mai facut parte:

  • Iosif Teleki (1790-1855), guvernator al Transilvaniei (1842-1848)
  • Blanka Teleki (1806-1862), activistă pentru emanciparea femeilor
  • Ladislau Teleki (1811-1861), scriitor și om de stat maghiar, delegat la Paris al revoluționarilor maghiari
  • Géza Teleki (1843-1913), ministru de interne al Ungariei
  • Samuel Teleki (1845–1916), explorator, strănepotul lui Samuel Teleki.
  • Pál Teleki (1879–1941), prim-ministru al Ungariei, fiul lui Géza Teleki.

Merită să afli și despre

Sugestii: