Școala veche din Vidra, Vrancea
Școala veche din Vidra sau Școala cu coloane, este situată la intrarea în comuna Vidra, județul Vrancea.
Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, Școala veche din Vidra este clădire monument istoric și are o mare însemnătate pentru istoria Vrancei şi a învăţământului românesc.
C. Constantinescu Mirceșți, în cartea "Vrancea arhaică, evoluția si problemele ei", menționează că ,,prima Școală sătească din Vrancea a fost înființată de un participant la revoluția din 1848”. Numele acestuia era Aurel Cota, urmase Colegiul Sf. Sava din București, și fusese exilat după revoluția din 1848. Ajuns în Vidra în anul 1853, a organizat într-o casă particulară o școală cu 12 elevi pentru copiii satelor vrâncene. Localnicii înstăriți ce își educau copiii la Iași considerau că ,,nu este bine ca locuitorii din Vrancea să învețe carte”, și s-au opus inițiativei sale.
Din cauza războiului, în anii 1916-1918 în Școala din Vidra a funcţionat un spital de campanie, apoi școala a fost reparată și redeschisă. Aici a mai funcţionat un cinematograf şi o cantină, iar după cutremurul din 1977 școala a fost părăsită.
Printre personalitățile care au învățat în Școala veche din Vidra se numără academicienii Valeriu D. Cotea (creatorul oenologiei române) și Simion Mehedinți, (creatorul geografiei române moderne).