Colegiul Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea, str. Calea lui Traian
Colegiul Alexandru Lahovari este situat în Râmnicu Vâlcea, str. Calea lui Traian, nr. 138 A, județul Vâlcea.
Construit între anii 1913-1930, după planurile arhitecților Nicolae Ghica-Budești, Antonio Copetti și Alexandru Referendaru, Colegiul Alexandru Lahovari este clădire monument istoric.
Istoria Colegiului Național Alexandru Lahovari începe în 1891, odată cu înființarea unui gimnaziu clasic la Râmnicu-Vâlcea, condus de Alexandru Teodoru. În 1899, prin decret ministerial, primește numele Alexandru Lahovari.
În anul 1919, gimnaziul devine liceu cu 12 clase, iar în anii următori, o nouă aripă a fost adăugată pentru a face față cererii. În timpul celor două războaie mondiale, liceul a fost afectat, iar o parte a clădirii a fost transformată în spital.
Inițial exclusiv pentru băieți, din anul 1956 liceul devine mixt. În 1965-1966, școala este redenumită Liceul Nicolae Bălcescu, păstrând această titulatură până în 1978, când devine Liceul de Matematică-Fizică Nicolae Bălcescu. După Revoluția din 1989, revine la numele Alexandru Lahovari, iar din 1997 primește statutul de colegiu național.
Nicolae Ghica-Budești (1869–1943) a fost un arhitect român de renume, cunoscut pentru contribuțiile sale la promovarea arhitecturii neoromânești, care îmbina elemente tradiționale românești cu influențe bizantine și medievale. Nicolae Ghica-Budești a studiat și a reinterpretat arhitectura vernaculară, incluzând detalii precum foișoarele, brâiele decorative, și ferestrele cu arcade, iar arhitectura sa reflectă o dorință de a valorifica identitatea națională în contextul modernizării.
Una dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale, Muzeul Național al Țăranului Român, este un exemplu iconic de arhitectură neoromânească.
Nicolae Ghica-Budești a fost profesor la Școala Superioară de Arhitectură din București, influențând o generație de arhitecți români. A văzut arhitectura ca pe o expresie a identității naționale, contribuind astfel la mișcarea de consolidare culturală a României în perioada interbelică.