Ansamblul rural Bazna, Sibiu
Ansamblul rural Centrul localității Bazna, județul Sibiu.
Construite la sfârșitul sec. XVII - începutul sec. XIX, casele care formează Ansamblul rural Centrul localității Bazna, sunt clădiri monument istoric.
Localitatea Bazna este menționată pentru prima dată în documente la 18 februarie 1302. Printr-un act oficial emis la acea dată, capitulul Episcopiei de Oradea a confirmat donația făcută de greavul Bozouch, care a oferit așezarea numită Bazna capitulului Episcopiei Catolice de Alba Iulia. Totuși, localitatea nu a rămas mult timp în posesia capitulului din Alba Iulia, fiind atestată în 1359, alături de Velț, ca așezare liberă în Scaunul Mediașului.
În anul 1749, Rudolf Rothens menționează Bazna în lucrarea Memorabilae Europae, făcând referire la apele minerale din zonă. De asemenea, dr. Klaus subliniază efectele benefice ale acestora în studiul Izvoare tămăduitoare din monarhia austrică.
În perioada medievală, Bazna a făcut parte din comitatul Târnava Mică, iar în perioada interbelică a fost inclusă în plasa Diciosânmartin, în cadrul județului Târnava Mică.
Casele din ansamblul urban Bazna prezintă elemente specifice arhitecturii săsești din Transilvania, întâlnită în sate istorice.