Garajul Ciclop din București, bd. Gheorghe Magheru
Garajul Ciclop este situat in municipiul București, bd. Gheorghe Magheru, nr. 8, sector 1.
Construit in anul 1923 de Dumitru Marinescu Bragadiru, dupa planurile arhitectului Constantin Iotzu, Garajul Ciclop este clădire monument istoric.
Garajul Ciclop a fost prima clădire din Europa cu sistem anti-cutremur pe role si, totodata, prima parcare supraetajată din România. A avut functiunea initiala de garaj supraetajat si atelier auto, in prima faza fiind construite cinci niveluri. Subsolul gazduia spatii de parcare si tehnice, la parter se aflau spatii comerciale si atelierul auto, iar la etaje spatii de parcare si tehnice.
Acesta este organizat în jurul unui atrium desfășurat pe înălțimea a patru etaje, cu două rampe laterale pentru accesul mașinilor. Structura de rezistență este realizată integral din beton armat.
Datorită aspectului impunător și a mulțimii de lucruri pe care le găzduia, Ciclop era pentru unii garaj, pentru alții cafenea, magazin sau chiar palat. De aici bucureștenii puteau să își cumpere mobilă, de la magazine precum Lindeman, să meargă la expoziții precum „Cum să fie căminul meu?” sau „Expoziția Modei”.
Deloc surprinzător, în 1950 garajul Ciclop este naționalizat însă își păstrează utilitatea, aici fiind deschise în continuare câteva restaurante și cafenele și clădirea fiind esențială pentru șoferii și taximetriștii din zonă.
În 2001, garajul Ciclop a fost retrocedat parțial moștenitorilor Bragadiru, iar în 2015 clădirea a fost retrocedată complet, în proporție de 100%.
Dumitru Marinescu Bragadiru (1842 – 1915) a fost un om de afaceri care a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea cel mai mare producător de bere din România.
Bulverdul Magheru se numea la 1913 "Ion C. Bratianu", apoi a fost redenumit în 1931 cu "Take Ionescu", iar actuala denumire a fost stabilită în 1948.