Farmacia cea mai veche din București, str. Vasile Lascăr
Casa cu farmacie la parter, cea mai veche farmacie din Bucuresti, este situata in municipiul București, str. Vasile Lascăr, nr. 76, sector 2.
Casa se află la intersecția străzilor Vasile Lascăr cu Maria Rosetti și a adăpostit reședința și Farmacia Gheorghe Hotăranu.
Clădirea a fost proiectată în stil neoromânesc de arh. Statie Ciortan și finalizată în 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini. Dotările farmaciei și mobilierul au fost comandate la Viena.
Casa cu farmacie Hotăranu dispune de spații comerciale la subsol, parter, mezanin și etajul 1. Renumitul farmacist Hotăranu locuia la etajele superioare ale clădirii, de unde administra treburile zilnice ale farmaciei.
Norocul Casei Hotăranu a fost că, după 1949, a funcționat tot ca farmacie.
În laboratoarele de la subsol mai sunt păstrate sticluțe etichetate: cloroform, sirupus aetheris, aqua distillate. Și un distilator vechi de peste 100 de ani.
„Când cineva din generația mea evocă ce era farmacia de pe vremuri: cu receptura – locul de primire a rețetelor magistrale, oficina- unde se preparau medicamentele, cu balanțe și greutăți de mare precizie, mojare și flacoane de toate soiurile și venera – dulapul unde se păstrau sub cheie substanțele toxice, sticluțele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul învelit în hârtie cerată – îmi amintesc de îndată Farmacia Hotăranu, una dintre cele mai vechi din Capitală”, scria doctorul Mihail Mihailide
Colegiul Farmaciștilor din București a început demersurile pentru inițierea lucrărilor de restaurare și modernizare în vederea transformării Casei “Gheorghe Hotăranu” în Muzeu al Farmaciei.