Descoperă frumusețea clădirilor vechi din România!

Istoric, povești și legende, arhitectură și fotografii!

Conacul Miclescu din Călinești, Botoșani

|
38 vizualizări

Conacul Miclescu este situat in satul Călinești; orașul Bucecea, nr. 126, județul Botoșani.

Conacul Miclescu a fost ridicat in anul 1820 de una dintre cele mai mari familii de boieri care a stăpânit o bună parte din pământurile judeţelor Botoşani şi Suceava, şi anume familia Miclescu.

Conacul Miclescu din Călinești, Botoșani

Primul conac a fost ridicat pe fundația unei case mult mai vechi, de apărare, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea (în 1711) și reprezintă prima variantă a edificiului actual.

A doua etapă a fost încadrată în prima jumătate a secolului al XIX-lea (1820), când a fost construită și biserica familiei din incinta parcului (1826), cu hramul „Sfântul Nicolae“.

În anul 1888, Alina Miclescu, fiica lui Ioan Cantacuzino și soția lui Jean Miclescu, va adăuga două scări monumentale în stil francez, care încadrează salonul de la etaj și va construi o sufragerie de 14 m lungime în aripa stângă a conacului.

Conacul Miclescu din Călinești, Botoșani

Conacul este o perlă a arhitecturii româneşti şi a fost refăcut în totalitate după modelul celui din 1940 de către arhitectul Şerban Sturdza, văr cu Radu Alexandru Miclescu, moştenitorul proprietăţii.

În aripa dreaptă a clădirii se află și un apartament în care a locuit regina Maria a României, când a fost oaspete al conacului. 

În martie 1949 conacul a fost confiscat de stat iar familia Miclescu a fost alungată de pe moşie. Casa a devenit sediu de CAP.

Conacul Miclescu din Călinești, Botoșani

Radu Miclescu s-a născut în 1935 şi a fost fiul lui Gheorghe Miclescu, ofiţer de aviaţie, comandantul Flotilei 1 Vânătoare, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al Magdei Miclescu. Familia din care provenea îşi avea rădăcini adânci în evul mediu românesc.

Strămoşii săi au fost mari dregători ai domnitorilor Moldovei, atestaţi încă din timpul lui Ştefan cel Mare. Mai precis din anul 1436, deşi rădăcinile lor sunt probabil mult mai vechi. Au fost înalţi dregători, mitropoliţi şi în general oameni cu avere, influenţă politică şi socială dar şi foarte erudiţi.

Satul Călinești a fost atestat documentar în data de 7 iulie 1430, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.

Merită să afli și despre

Sugestii: