Descoperă frumusețea vilelor și caselor vechi din România!

Istorii, povești, prezentare și fotografii!

Fosta Şcoală Civică Orăşenească. Spitalul ORL, Arad

|
20 vizualizări

Fosta Şcoală Civică Orăşenească, azi sediul Spitalului ORL de pe strada Tudor Vladimirescu, a fost construită în 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici.

Este un impunător edificiu cu demisol, parter şi două etaje, cu o faţadă ce îmbină armonios elementul decorativ aplicat şi construit dominat de mari atice, cel dinspre piaţă adăpostind stema oraşului, iar în același timp îi corespunde la parter intrarea pietonală în clădire.

Această clădire, ce adăpostește astăzi Spitalul ORL, a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române din Transilvania, precum şi câteva birouri ale Consiliului Naţional Român Central.

Fosta Şcoală Civică Orăşenească. Spitalul ORL, Arad

Din noiembrie 1918, timp de trei luni, aici a fost şi sediul Comandamentului Gărzilor Naţionale din judeţul Arad. Consiliul Naţional Român Central a fost înfiinţat la 30 octombrie 1918 la Budapesta, de unde şi-a mutat sediul în 2/3 noiembrie 1918 la Arad.

Liderii acestui Consiliu au fost avocaţii Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, profesorul Vasile Goldiş, respectiv muncitorul Ioan Flueraş. Aici a fost redactată Hotărârea istorică pentru unirea teritorială și politică sub cupola României Mari.

Emilian (Milan) Tabaković, arhitectul acestei impunătoare clădiri, s-a născut în 2/14 august 1860, la Arad, a fost arhitectul sau antreprenorul si altor cladiri din Arad, cum ar fi Palatul Neuman, Palatul Liceului Economic, Palatul Episcopal Sârbesc, Templul Masonic sau Palatele ce adăpostesc azi Spitalul de Pediatrie, Spitalul ORL sau Spitalul TBC etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: