Muzeul memorial Nicolae Bălcescu, Valea Bălcească, Vâlcea

|
38 vizualizări

În anul 1968, pe Valea Topologului, în satul de unde-şi trage rădăcina familia marelui revoluţionar, istoric şi patriot, se deschide un muzeu consacrat memoriei acestuia, în clădirea pe care în 1948 Radu Mandrea a donat-o statului în cinstea lui Nicolae Bălcescu spre a fi „loc de reculegere şi de studiu”.
În cele 11 încăperi ale conacului sunt organizate două expoziţii, una dedicată familiei – înaintaşi şi urmaşi – şi alta dedicată lui Nicolae Bălcescu.

Colecţiile Memorialului Nicolae Bălcescu cuprind peste 15.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu, artă decorativă, mobilier Biedermayer, tablouri, o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, amintiri despre Nicolae Bălcescu şi familia acestuia, fiind o carte deschisă spre cunoaşterea celui mai autentic reprezentant al unei generaţii care s-a identificat până la contopire cu neamul său pe care l-a servit cu deplină dăruire nu numai a sufletului dar şi a vieţii.
În salonul literar, sufragerie, dormitorul Zincăi sau în birouri, se pot admira mobiler Biedermayer, oglinzi veneţiene, ceramică pictată, candelabre de fier forjat, potretele Zincăi Bălcescu, a fraţilor Costache, Nicolae, Maria şi Barbu, sau a urmaşilor Zoe Mandrea şi Radu Mandrea, fotografii cu membrii familiei printre care şi Bonifaciu Florescu urmaşul lui Nicolae dintr-o relaţie cu Alexandra Florescu.

Muzeul memorial Nicolae Bălcescu, Valea Bălcească, Vâlcea

Biserica din lemn, a cărei construcție de estimează la începutul secolului XIX, a fost cumpărată de sătenii din Gâltofani și mutată acolo. Inițial acesta era compusă numai din naos și altar având rolul de paraclis al curții boierești. La strămutare i s-a adăugât pronaosul luat de la o altă biserică mai veche din Bercioiu.
Lângă bisericuța de lemn se pot vedea mormintele Sevastiței Bălcescu, al lui Barbu Bălcescu, precum și al altor rude.

Merită să afli și despre

Sugestii: