Casa memorială Nikolaus Lenau, Lenauheim, Timiș

|
24 vizualizări

Casa Memorială Nikolaus Lenau a fost înființată în anul 1932. Clădirea care găzduiește muzeul a fost construită în anul 1775, azi fiind declarată monument istoric.
Este casa unde în anul 1802 s-a născut poetul Nikolaus Lenau.

Casa memorială Nikolaus Lenau, Lenauheim, Timiş

Muzeul prezintă mobilier și obiecte casnice datând din anul 1821, unelte agricole confecționate din lemn, port tradițional șvăbesc, o colecție de păpuși îmbrăcate în port șvăbesc din diferite zone ale Banatului, cărți și manuscrise care aparțin poetului Nikolaus Lenau.
Muzeul prezintă fotocopii, stampe, picturi, ilustrând viața poetului și a familiei sale, ediții prime ale unor lucrări, traduceri în limba română ale poeziilor lui Lenau.

Casa memorială Nikolaus Lenau, Lenauheim, Timiş

O imagine autentică despre stilul de locuit şi amenajamentul unei case șvăbești la finele secolului al XIX-lea oferă camerele reconstituite în stil tipic. Unul dintre cele mai valoroase exponate în camera de locuit şi dormit este un pat pictat din anul 1821. Pot fi admirate de asemenea un leagăn, un cărucior de copii, scaune sculptate, un scrin şi altele. Bineînțeles că nici vechea mașină de cusut marca Singer nu putea să lipsească în ambient.

Camera „bună” servea drept cameră „de paradă”. În bucătărie se află o sobă şi veselă din timpuri străvechi. „Șpaisul”, cămara șvabilor bănățeni, adăpostea proviziile de alimente şi ustensile de bucătărie.
O atracție deosebită reprezintă marele alai de rugă (Kirchweih), care reunește cea mai mare colecție de porturi populare șvăbești. Păpușele expuse, provenind din mai toate comunele bănățene, sunt îmbrăcate în costume tradiționale de sărbătoare.

Merită să afli și despre

Sugestii: