Casa Memorială Vasile Lucaciu, Apa, Satu Mare

|
38 vizualizări

Casa, ridicată în anul 1874, este construită din lemn, acoperită cu paie, formată din două camere, tindă și prispă, un exemplu de arhitectură populară specifică zonei Someșului inferior.
Aici a locuit dr. Vasile Lucaciu în perioada 1885-1914.
Casa are formă dreptunghiulară, situată perpendicular pe şosea. Este construită din bârne de lemn, aşezate pe talpă groasă de stejar, îmbinate prin platuire.
Casa este joasă, iar acoperişul din paie în două pante este prevăzut cu două şuturi trapezoidale, cu un geam iluminator.
Casa este compusă din trei încăperi, camera de faţă sau camera curată, în mijloc o tindă şi camera din spate. Interiorul din prima cameră este amenajat în stil rustic.
În ultima cameră sunt expuse cărţi, fotografii, documente specifice perioadei în care a trăit și a activat marele om politic, Vasile Lucaciu.

Casa Memorială Vasile Lucaciu, Apa, Satu Mare

Vasile Lucaciu s-a născut la 22 ianuarie 1852, în comuna Apa, din județul Satu Mare, în familia învaţătorului Mihai Lucaciu.
Sub îndrumarea tatălui sau, Vasile Lucaciu va primi primele noţiuni de citit şi scris. În 1862 este înscris la gimnaziul băimărean, unde urmează primele patru clase, pâna în anul 1866.
În toamna anului 1866 frecventează clasa a V-a la Liceul Rutean din Ungvar iar clasa a VI-a la liceul din Oradea. În 1868 se prezintă la un concurs pentru obţinerea unei burse la Institutul "Sfântul Atanasie" din Roma, unde şi reuşeşte.
În 28 noiembrie 1922, la vârsta de 70 de ani dr. Vasile Lucaciu moare şi e înmormântat în Siseşti în ziua de 1 decembrie, după 4 ani de la unirea Transilvaniei cu România.

Merită să afli și despre

Sugestii: