Muzeul memorial Vasile Conta, Ghindăoani, Neamț

|
37 vizualizări

Casa de la Ghindăoani in care s-a născut marele filozof roman Vasile Conta a fost amenajata si inaugurata ca muzeu memorial si cuprinde elemente de istorie locala, in cadrul căreia este prezentata viața si activitatea filosofului, dar si materiale etnografice si de arta populara specifice zonei in care s-a născut Vasile Conta.

Vasile Conta
Vasile Conta

Vasile Conta s-a născut in anul 1845 in satul Ghindăoani, comuna Bălțătești, fiind descendent al unei familii de preoți.

Absolvent al Facultății de Drept din Iași a obținut in anul 1872 titlul de doctor in Drept la Universitatea din Bruxelles.

Prin activitatea sa, Vasile Conta a fost cel dintâi filosof roman care a reușit sa pună bazele unui sistem filosofic propriu, original.
Opera lui Vasile Conta reprezintă in istoria filosofiei romanești un moment important deoarece a reusit sa aducă din nou cultura noastră pe arena științifica europeana, dupa lucrarile lui Dimitrie Cantemir si Nicolae Bălcescu.

Personalitate marcanta a culturii romanești, Vasile Conta a fost totodată, profesor la Universitatea din Iași, deputat si ministru al instrucțiunii publice dar si promotor al ideilor evoluționiste,

Merită să afli și despre

Sugestii: