Muzeul Memorial Petöfi Sándor. Castelul Teleky, Coltău, Maramureș

|
74 vizualizări

Muzeul Memorial „Petöfi Sándor” este un muzeu județean din Coltău, amplasat în Castelul Teleky.
Castelul Teleki a fost construit între anii 1740-1780, inițial avea o formă simplă, un fel de cetate-castel, cu o grădină amplă, din care au rămas și astăzi câțiva arbori seculari.

Contele Teleki Sándor, a fost cel mai cunoscut stăpân al castelului, care a obținut clădirea de la părinții lui, la vârsta de 25 de ani, în anul 1845.
În zona exterioară a castelului pot fi văzute cornul şi masa de piatră pe care s-au născut renumitele opere ale poetului Petofi Sandor, un grup statuar care reprezintă apropiații contelui Teleki, o troiță, dar şi arbori seculari.

Marele poet maghiar Petőfi Sándor și tânăra sa soție și-au petrecut aici luna de miere, în septembrie 1847. În timpul acesta, Sándor Petőfi a scris cele mai frumoase poezii de dragoste, printre care „Szeptember végén” („Sfârșit de septembrie”).

Contele Teleki Sándor s-a stins din viață în 1892, la Baia Mare. În 1937 ultimul vlăstar al familiei, contele Ioan Teleki, a părăsit definitiv Coltăul și a donat castelul comunei. Imobilul a fost ba abandonat, ba folosit ca depozit al CAP, cămin cultural, dispensar medical, școală primară, grădiniță și bibliotecă.
Muzeul a fost organizat în anii '50 ai secolului XX în castelul de la Coltău pentru a celebra prietenia poetului cu contele Teleki Sándor și zilele fericite de după căsătoria lui Petöfi cu Szendrey Julia, la 8 septembrie 1847, cu puternic ecou în opera marelui poet.
Sándor Petőfi (1 ianuarie 1823, Kiskőrös, comitatul Pest-Pilis-Solt-Kiskun - probabil 31 iulie 1849, Albești, comitatul Târnava Mare) a fost un poet romantic maghiar, erou al Revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania considerat de publicul maghiar poetul national al Maghiarimii.

Merită să afli și despre

Sugestii: