Muzeul Tarisznyás Márton, Gheorghieni, Harghita

|
29 vizualizări

Clădirea în sine are valoare muzeală, deoarece muzeul este găzduit de casa Vertán, construită între anii 1770 și 1778.
Tarisznyás Márton (1927-1980), persoana după care muzeul și-a obținut numele, a fost primul angajat al instituției. Studentul la istorie a servit și a condus muzeul până la sfârșitul vieții sale. Muzeul a primit numele de „Tarisznyás Márton” în anul 1992.

Muzeul găzduieşte trei expoziţii permanente. Prima se poate împărţi în două categorii: porturile populare secui-maghiar şi armenesc din zona Gheorgheni, împreună cu portul popular al ceangăilor, al românilor din Voşlobeni şi al ţiganilor din Gheorgheni, respectiv acele unelte şi materiale care au fost folosite pentru a le ţese.
În a doua expoziţie sunt expuse minerale, roci, flori de mină şi fosile găsite în zona Gheorgheni şi nu numai, iar în a treia expoziţie putem observa picturile lui János Karácsony.

De notat că expoziţia de minereuri este din punct de vedere al diversităţii sale una dintre cele mai mari colecţii de acest gen din ţară.
Lângă acestea se ţin şi expoziţii temporare şi multe activităţi tematice în diferite perioade ale anului.
Clădirea muzeului Tarisznyás Márton s-a construit între anii 1770-1778, în stil baroc. Este una dintre cele mai vechi case civile.

Merită să afli și despre

Sugestii: