Casa Memorială Moș Dumitru, Baldovinești, Brăila

|
88 vizualizări

In satul Baldovinești (com. Vădeni, jud. Brăila), in apropierea bisericii, se afla Casa Memoriala “Mos Dumitru”. Casa este o replică a unei case țărănești de la înc. sec. XX care a aparținut lui Moș Dumitru, personal istratian.

Aici a copilărit Panait Istrati, la bunica Nedelea, sub îndrumarea celor doi unchi ai săi – Mos Dumitru si Mos Anghel. Dumitru si Anghel erau frații mamei lui Panait Istrati - Joița Istrati, care lucra la Brăila ca spălătoreasa. In Baldovinești, Dumitru rămăsese sa îngrijească de bunica lui Panait Istrati, celălalt unchi al sau, Anghel, mai scăpătat, își făcuse în sat cârciuma “La Mos Anghel”, la drumul dintre Brăila si Galați, birt care a dăinuit pana astăzi.

Casa Memoriala de la Baldovinești reproduce fidel casa lui Mos Dumitru, cel mai sărac dintre cei doi frati, o veche casa țărăneasca, modesta, văruita în alb, cu acoperiș de stuf. Sunt expuse obiecte casnice tradiționale, mobilier si fotografii vechi.

Din păcate, lipsa fondurilor face ca aceasta casa sa nu fie deschisa dupa un orar anume, dar parohul satului poate facilita turistilor interesati de viata marelui scriitor român vizitarea obiectivului.

Sunt prezentate piese de mobilier, scoarţe, război de ţesut, vârtelniță, ladă de zestre, scaune, fotografii şi cărţi. În această casă obişnuia să vină în copilărie scriitorul Panait Istrati.

Merită să afli și despre

Sugestii: