Casa memorială George Bacovia, Bacău

|
91 vizualizări

Casa memorială George Bacovia din Bacău, este casa în care poetul George Bacovia a locuit timp de 22 de ani (1906-1928).
Casa memorială George Bacovia este casa în care părinții săi s-au mutat în primăvara anului 1906.
Casa are şase încăperi cu odăi tip ,,vagon”, aici fiind păstrate o parte din manuscrise, ediţii princeps (ca exemplu: ,,Plumb” – 1916, ,,Scântei galbene” – 1926, ,,Cu voi” – 1930, ,,Comedii în fond” – 1936, ,,Ştanţe burgheze” – 1946) şi cărţi în limbi străine cu operele poetului.

La muzeu se găsesc şi obiecte ce au aparţinut poetului şi familiei sale: mobilier, tablouri, fotografii, volume cu autografe şi o biografie scrisă chiar de George Bacovia.
Camera de lucru are mobilierul închis la culoare, patul acoperit cu scoarţe moldoveneşti şi masa de lucru. O altă cameră, mai mare, cu faţa spre stradă, este salonul; aici se află pianul, trei oglinzi mari, dintre care una cu ramă de argint.

Mobilierul are motive geometrice florale iar în jur sunt așezate lucrurile personale ale poetului: tocul și călimara, masa de lucru a poetului, patul cu tăblii de alamă, edițiile princeps ale volumelor, pălăriile și cufărul care l-au însoțit în drumurile sale spre Facultatea de Drept de la București sau la Iași precum și alte documente și obiecte de patrimoniu.
George Bacovia, pe numele său adevărat Gheorghe Vasiliu și-a luat pseudonimul de Bacovia, inspirându-se de la vechea denumire a Bacăului, Bacov.

Merită să afli și despre

Sugestii: