Muzeul Memorial Vasile Goldiș, Arad
Casa in care se afla Muzeul Memorial Vasile Goldiș din Arad a fost construită la a două jumătate a secolului al-XIX lea, în stil eclectic.
În anul 1910, Goldiş îşi construieşte o casă în Arad, pe fosta stradă Anatol Fance, azi Vasile Goldiş, ulterior în această clădire s-au aflat redacţia ziarului „Românul” şi Institutul tipografic „Concordia”.
In clădirea cu un etaj, a funcţionat în perioada anilor 1911-1916 redacţia ziarului Românul, organ al Partidului Naţional Român.
În coloanele ziarului au publicat personalităţi de seamă ale culturii româneşti, ca istoricii Nicolae Iorga şi A. D. Xenopol, scriitorii Octavian Goga şi George Coşbuc, politicienii Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu.
La etajul clădirii a locuit în ultimele decenii ale vieţii sale Vasile Goldiş (1863-1934), una din personalităţile marcante ale luptei pentru unirea Ardealului cu România.
Printre obiectele expuse în acest muzeu din Palatul „Românul”, de o valoare considerabilă pentru istoria națională, se numără: - acte de studii: foaia matricolă din învăţământul secundar, diploma de maturitate, diploma de profesor, diploma de absolvire a studiilor superioare; acte personale: paşaport, livret militar, diverse adeverinţe; acte care dovedesc demersul civic al lui V. Goldiş; sentinţa de divorţ de după primul mariaj; o bogată corespondenţă – printre cei care se regăsesc în aceste mesaje sunt nume celebre: I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu.
De asemenea, printre exponate se regăsesc și fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de Goldiş sau la care acesta a colaborat; cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui.