Casa Assan din Piața Lahovari, București

Clădirea “Casa Assan”, situata in Piața Alexandru Lahovari 9, București , a fost ridicată între anii 1906-1914 după planurile arhitectului Ion D. Berindey.
Acesta şi-a adus aportul la proiectarea Palatul Cantacuzino şi amenajarea Parcului Carol, ce purta denumirea în acea perioadă de Parcul Expoziţiei Naţionale. Conform planurilor arhitecturale, clădirea prezintă un stil neoclasic francez.

Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române și din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Știință. Înainte de 1989 aici a funcționat restaurantul Parcul Trandafirilor.
Deși intrarea principală pare a fi cea dinspre Piața Lahovari, în realitate curtea din spate ascunde o scară monumentală din piatră ce leagă un spațiu verde amenajat de clădirea în care există o serie de încăperi maiestoase cu denumiri semnificative: Salonul Oglinzilor și Candelabrelor, Sala de Șah, Sala Zodiac, luminată printr-un amplu vitraliu cu toate semnele zodiacale, Sala de Consiliu ori Sala Edison.

Casa a aparţinut lui Bazil Assan, primul român care a făcut înconjurul lumii.
Bazil Assan a fost, de altfel, primul şi singurul român care a vizitat Insula Spitsbergen, din ţinuturile polare.
Familia era foarte înstărită, aşa că – în anii 20-30 – fetele Assan îşi permiteau să meargă la Paris oricând doreau.

Însă de bunăstarea familei Assan s-au bucurat şi persoane mai puţin favorizate de soartă. Legenda spune că – în casa familei lui Bazil Assan – masa era mereu întinsă. Iar acolo se putea ospăta oricine, cunoscut sau necunoscut familiei.

Este doar una dintre poveştile legate de traiul de vis pe care îl ducea familia ce locuia în casa din Piaţa Lahovari.
Nu doar Bazil Assan şi pasiunea sa pentru automobile stârneau interesul tuturor, ci şi doamna Assan, care se plimba seara prin Bucureşti, într-o birjă, alături de câteva dintre cele 200 de pisici pe care le avea.
Astăzi, principala dovadă a vieţii somptuoase pe care o ducea familia inginerului Assan rămâne bijuteria arhitectonică din Piaţa Lahovari.
Spre deosebire de alte case cu istorie din Bucureşti, Casa Assan păstrează încă interioarele superbe de odinioară.