Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Huedinul de altădată, în imagini vechi

15 Martie 2025 | 34 👁

Huedinul este situat în județul Cluj, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Huedinul a avut denumirea de Hunyad.

Scurtă istorie a Huedinului

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Huedin, încă din neolitic. Prima atestare documentară a Huedinului datează din 1327.

Vezi filmul Vatra MCP cu Huedinul vechi, de altădată

Datorită poziției sale, localitatea a devenit treptat un important centru comercial pe vechiul drum al sării dintre Depresiunea Transilvaniei și Câmpia de Vest.

Din secolul XV, Huedin a prosperat ca târg, primind în 1437 statutul de oppidum. În centrul orașului și în zona Cetatea Veche s-au descoperit tezaure monetare datate între secolele XV-XVII.

Între cele două războaie mondiale, a fost reședința plasei Huedin din județul Cluj, iar în 1961 a fost declarat oraș.

Poze vechi cu Huedinul de altădată

Huedinul de altădată, în imagini vechi

Huedinul de altădată, în imagini vechi

Huedinul de altădată, în imagini vechi

Huedinul de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Huedin

  • Conacul Barcsay - Ridicat în secolul al XVIII-lea, își poartă numele după fostul proprietar și servește în prezent ca instituție de învățământ.
    Altarul funerar roman - Aflat în curtea Liceului Teoretic "O. Goga", provine din apropierea castrului de la Bologa-Resculum, probabil din necropola vicus-ului.
    Biserica reformată-calvină – Construită în secolul al XIII-lea ca biserică romano-catolică, a fost reconstruită în secolul al XVI-lea și renovată în XVIII-lea. În 1483, familia Bánffy a adăugat partea de est în stil gotic, destinată drept capelă. După un cutremur din secolul al XVIII-lea, tavanul a fost înlocuit cu unul casetat, realizat de meșterul sas Laurențiu Umling din Cluj, ilustrând un calendar astrologic.
    Biserica ortodoxă - parohia Huedin I - Ridicată între anii 1931-1934 în stil neobizantin, prin eforturile localnicilor în frunte cu protopopul Aurel Munteanu, era cunoscută și sub numele de "Catedrala Moților". La interior, pe pereți are o frumoasă pictură în stil bizantin.

Personalități din Huedin

Iuliu Merca - muzician, compozitor, chitarist, vocalist, fost membru al formațiilor Chromatic (din Cluj-Napoca) și Mondial (din București), fondator și fost lider al formației Semnal M.

Natașa Raab (1953-2023), actriță;

Merită să afli și despre

Sugestii: