Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi
Câmpia Turzii este situată în județul Cluj, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Câmpia Turzii a avut denumirea de Ghiriș-Sâncrai și Ghiriș-Arieș, sate care ulterior s-au unificat.
Scurtă istorie a Câmpiei Turzii
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Câmpia Turzii, încă din epoca bronzului. Prima atestare documentară a Câmpiei Turzii datează din 1219.
Vezi filmul Vatra MCP cu Câmpia Turzii vechi, de altădată
Satul Ghiriș-Arieș este atestat documentar din 1292, iar Ghiriș-Sâncrai apare menționat în registrele papale între 1332-1337. În 1610, Ghiriș-Arieș a fost ridicat la rang de târg și colonie militară, dar și-a pierdut treptat privilegiile după 1763.
Bisericile românești sunt atestate documentar în 1733 și 1750, iar recensămintele din secolele XVIII-XIX arată o creștere a numărului de case.
În 1861, localitatea și-a recăpătat parțial privilegiile pierdute după Revoluția din 1848.
În perioada modernă, Ghiriș-Arieș și Ghiriș-Sâncrai au fost implicate în Revoluția de la 1848, iar în 1879 s-a construit prima școală românească. Dezvoltarea economică a fost susținută de infrastructura feroviară (1873, 1885) și de prima fabrică locală (1907-1908).
După Marea Unire din 1918, localitatea a cunoscut o expansiune semnificativă, culminând cu unificarea celor două sate în 1925 sub numele de Câmpia Turzii.
În secolul XX, orașul s-a dezvoltat industrial, având un rol important în metalurgie, iar în 1952 a devenit oraș.
Poze vechi cu Câmpia Turzii de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Câmpia Turzii
- Biserica Reformată-Calvină din Câmpia Turzii, construită între 1677-1680 cu sprijinul principelui Ferenc Rhédei, este cel mai vechi edificiu al orașului. Fortificată și înscrisă pe lista monumentelor istorice, a suferit modificări în 1786 și avarii în 1944, fiind restaurată ulterior.
- Conacul "Bethlen" - Conacul baronului Szentkereszty Zsigmond, construit în a doua jumătate a secolului XIX în Ghiriș-Arieș, a fost înconjurat de un lac artificial conectat la cel al conacului Paget. După Primul Război Mondial a devenit proprietatea contelui Bethlen Ödön, iar după Al Doilea Război Mondial a fost transformat în școală. În prezent, servește ca anexă a Liceului Teoretic „Pavel Dan”.
- Conacul "Betegh" - Conacul Thoroczkai-Betegh din Ghiriș-Sâncrai, construit în 1828, se remarcă prin peristilul său cu coloane albe și blazoanele nobiliare sculptate pe fațadă. Inițial aparținând familiei Thoroczkai, a fost ulterior cumpărat de familia Betegh. Astăzi, clădirea găzduiește Grădinița de Copii nr. 3 „Pinocchio”.
- Conacul "Paget" - Conacul a fost ridicat în deceniul al cincilea al secolului XIX de aristocratul englez John Paget. (azi, Clubul Copiilor, str. Băii).
- Centrul civic comunitar interbelic (Piața Mihai Viteazu, compus din Clubul Muncitoresc (azi, Casa de Cultură „Ionel Floașiu“) și Biserica ortodoxă.
- Muzeul Etnografic al Văii Arieșului - Cu peste 700 de piese, colecția cuprinde costume populare, cuverturi, păretare, ștergare și alte articole textile, țesute în război, numeroase instrumente destinate confecționării articolelor textile, prelucrării lanei, cânepei și inului.
- Muzeul "Prima Școală Românească" - La 20 septembrie 1879, comunitatea greco-catolică din Ghiriș-Arieș a inaugurat o școală din piatră, construită prin contribuția localnicilor. După desființarea Bisericii Române Unite în 1948, clădirea a fost transformată în dispensar TBC al Policlinicii Orășenești.
Personalități din Câmpia Turzii
- John Paget (1808 - 1892), aristocrat englez, latifundiar.
- Teodor Murășanu (1891 - 1966), profesor și scriitor.
- Ionel Floașiu (1893 – 1988), inginer, promotorul vieții culturale interbelice (născut la Săliște).
- Aurel Vasilescu (1955 - 2022), baterist, membru al formației Compact.
- Paul Ciuci (n. 1956), solist vocal, chitarist și compozitor, membru al formației Compact.
- Dorin-Nicolae Lojigan (n. 1973), avocat, politician.