Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi

15 Martie 2025 | 48 👁

Câmpia Turzii este situată în județul Cluj, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Câmpia Turzii a avut denumirea de Ghiriș-Sâncrai și Ghiriș-Arieș, sate care ulterior s-au unificat.

Scurtă istorie a Câmpiei Turzii

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Câmpia Turzii, încă din epoca bronzului. Prima atestare documentară a Câmpiei Turzii datează din 1219.

Vezi filmul Vatra MCP cu Câmpia Turzii vechi, de altădată

Satul Ghiriș-Arieș este atestat documentar din 1292, iar Ghiriș-Sâncrai apare menționat în registrele papale între 1332-1337. În 1610, Ghiriș-Arieș a fost ridicat la rang de târg și colonie militară, dar și-a pierdut treptat privilegiile după 1763.

Bisericile românești sunt atestate documentar în 1733 și 1750, iar recensămintele din secolele XVIII-XIX arată o creștere a numărului de case.

În 1861, localitatea și-a recăpătat parțial privilegiile pierdute după Revoluția din 1848.

În perioada modernă, Ghiriș-Arieș și Ghiriș-Sâncrai au fost implicate în Revoluția de la 1848, iar în 1879 s-a construit prima școală românească. Dezvoltarea economică a fost susținută de infrastructura feroviară (1873, 1885) și de prima fabrică locală (1907-1908).

După Marea Unire din 1918, localitatea a cunoscut o expansiune semnificativă, culminând cu unificarea celor două sate în 1925 sub numele de Câmpia Turzii.

În secolul XX, orașul s-a dezvoltat industrial, având un rol important în metalurgie, iar în 1952 a devenit oraș.

Poze vechi cu Câmpia Turzii de altădată

Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi

Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi

Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi

Câmpia Turzii de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Câmpia Turzii

  • Biserica Reformată-Calvină din Câmpia Turzii, construită între 1677-1680 cu sprijinul principelui Ferenc Rhédei, este cel mai vechi edificiu al orașului. Fortificată și înscrisă pe lista monumentelor istorice, a suferit modificări în 1786 și avarii în 1944, fiind restaurată ulterior.
  • Conacul "Bethlen" - Conacul baronului Szentkereszty Zsigmond, construit în a doua jumătate a secolului XIX în Ghiriș-Arieș, a fost înconjurat de un lac artificial conectat la cel al conacului Paget. După Primul Război Mondial a devenit proprietatea contelui Bethlen Ödön, iar după Al Doilea Război Mondial a fost transformat în școală. În prezent, servește ca anexă a Liceului Teoretic „Pavel Dan”.
  • Conacul "Betegh" - Conacul Thoroczkai-Betegh din Ghiriș-Sâncrai, construit în 1828, se remarcă prin peristilul său cu coloane albe și blazoanele nobiliare sculptate pe fațadă. Inițial aparținând familiei Thoroczkai, a fost ulterior cumpărat de familia Betegh. Astăzi, clădirea găzduiește Grădinița de Copii nr. 3 „Pinocchio”.
  • Conacul "Paget" - Conacul a fost ridicat în deceniul al cincilea al secolului XIX de aristocratul englez John Paget. (azi, Clubul Copiilor, str. Băii).
  • Centrul civic comunitar interbelic (Piața Mihai Viteazu, compus din Clubul Muncitoresc (azi, Casa de Cultură „Ionel Floașiu“) și Biserica ortodoxă.
  • Muzeul Etnografic al Văii Arieșului - Cu peste 700 de piese, colecția cuprinde costume populare, cuverturi, păretare, ștergare și alte articole textile, țesute în război, numeroase instrumente destinate confecționării articolelor textile, prelucrării lanei, cânepei și inului.
  • Muzeul "Prima Școală Românească" - La 20 septembrie 1879, comunitatea greco-catolică din Ghiriș-Arieș a inaugurat o școală din piatră, construită prin contribuția localnicilor. După desființarea Bisericii Române Unite în 1948, clădirea a fost transformată în dispensar TBC al Policlinicii Orășenești.

Personalități din Câmpia Turzii

  • John Paget (1808 - 1892), aristocrat englez, latifundiar.
  • Teodor Murășanu (1891 - 1966), profesor și scriitor.
  • Ionel Floașiu (1893 – 1988), inginer, promotorul vieții culturale interbelice (născut la Săliște).
  • Aurel Vasilescu (1955 - 2022), baterist, membru al formației Compact.
  • Paul Ciuci (n. 1956), solist vocal, chitarist și compozitor, membru al formației Compact.
  • Dorin-Nicolae Lojigan (n. 1973), avocat, politician.

Merită să afli și despre

Sugestii: