Doru COVRIG, sculptor
Doru COVRIG s-a născut la Deta, județul Timiş, in anul 1942 si a încetat din viata la data de 15 iulie 2022, in Franța.
In anul 1965 a absolvit Institutul Pedagogic - Facultatea de Desen, Bucureşti, iar in anul 1972 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, profesor Ion Irimescu.
Din 1982 se stabilește în Franța.
“Doru Covrig abordează un figurativ conceptual, de sinteză, care are ca reprezentare omul și universul său intim, familial etc. În primă instanță, sculptura artistului francez de origine română poate fi citită ca recuperatoare a unor arhetipuri formale. În fapt, o citire mai aplicată pentru perioada de creație anterioară anilor ’90 ne dezvăluie un mesaj subversiv, vizibil ironic îndreptat către dictatura comunistă … Materialele recuperate - „bucăți de lemn reciclate, găsite pe străzile Parisului” sunt privite ca expresive, încărcate de o istorie personală. În fiecare detaliu din bucățile de lemn asamblate în sculpturile lui Doru Covrig se regăsește memoria obiectului găsit. Între detaliu și ansamblu există o legătură subtilă care se naște din conlucrarea artizanalului cu tehnologicul.” Raluca Băloiu
Doru Covrig a expus alături de Pablo Picasso, Richard Serra, Jean Tinguely, Alexander Calder, Nikolaus Pevsner, César Baldaccini, Eduardo Chillida (expoziția Forger l’Espace/ La sculpture forgée au XXe siècle en présentant les réalisations de 55 artistes, parmi les plus importants, Musée des Beaux-arts de la Dentelle de Calais, 1999).
Colecții publice:
1978 - Muzeul de Artă Contemporană Bucureşti, România;
1982 – Scottish Art Council, Scoția;
1985 - Fondul Naţional de Artă Contemporană, Paris, Franța;
1987 - FRAC Haute-Normandie, Rouen, Franța;
1988 - Muzeul Leopold Hoesch, Düren, Germania;
- Spaţiul Expoziţional Sagacho, Tokyo, Japonia;
1994 - Muzeul Poştei, Paris, Franța;
1996 - Muzeul de Artă, București, România;
- Muzeul Banatului, Timișoara;
1999 - Primăria din Longjumeau, Franța.