Cristian RUSU, sculptor, scenograf

|
14 vizualizări

Cristian RUSU s-a născut in anul 1972, in Cluj.

A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj și și-a luat masterul la aceeași universitate.
În 2014 și-a luat doctoratul în teoria teatrului la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Artist vizual și scenograf, Cristian Rusu ocupă o funcție didactică la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai.

Prin diferite tehnici ale artelor vizuale și combinând concepte spațiale și arhitecturale, el interoghează interacțiunea dintre estetică, sensibilitate și ideologie, în special prin proiecte site-specific.

Dialogul meu cu spațiul este unul polemic, în care, pornind de la morfologia spațiului expozițional, încerc să destabilizez ordinea arhitecturală dată, prin intervenții volumetrice. De la bun început, am perceput spațiul Kunsthalle Bega ca pe unul extrem de provocator din punct de vedere vizual: un spațiu complicat din cauza structurii sale (mărime, structuri arhitecturale, geometrie). De aceea am hotărât să supralicitez această presiune psiho-somatică până la maximă saturație. Prin această instalație, îmi continui și cercetarea cu privire la abordarea sublimului (frumusețe, fascinație și frică) în context contemporan, precum și privirea mea melancolică înspre admirația ruinei pe care o văd ca pe un motor al meditației mele artistice. Instalația este atât o intervenție personală în Kunsthalle Bega, cât și un spațiu reconfigurat pentru viitoarea expoziție Diferite grade de libertate / Different Degrees of Freedom.” Cristian Rusu, 2022

A primit Premiul pentru scenografie pentru spectacolul Tragica istorie a doctorului Faust în Festivalul Internaţional de Teatru, Kisvarda, Ungaria, 2003.

Merită să afli și despre

Sugestii: