Virgil FULICEA, sculptor, poet și profesor

|
42 vizualizări

Virgil FULICEA s-a născut in Vaida-Recea, județul Brașov, in anul 1907 si a încetat din viata la Cluj-Napoca, in anul 1979.
Tatăl său, Victor Fulicea, era notar, fiind originar din satul făgărășan Mărgineni.

A absovit in anul 1932 Şcoala de Belle-Arte, Cluj- Napoca.
A fost profesor la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj (1933).

Virgil FULICEA, sculptor, poet și profesor

La Blaj a colaborat cu Pavel Dan, Ion Agârbiceanu. Apoi, a fost profesor la Liceul de Artă din Cluj, între anii 1948-1955.
A intrat în rândul universitarilor, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, în anul 1955 (sculptură), primind titlul de profesor universitar în anul 1970.

Lucrări monumentale:

O expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale lui Virgil Fulicea este organizată la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, în sala ce poartă numele artistului, „Sala Virgil Fulicea” (mai demult, „Sala Dietelor”), situată la primul etaj al Cetății Făgărașului.

"Ce-i era mai drag, munca, opera, singura lui avere, zestrea sa a fost donată Făgăraşului, 76 de piese, sculpturi, reliefuri, machete, parte în material definitiv, bronz, marmură, alabastru, piatră, lut ars, parte în curs de transpunere, ghips, machete, proiecte statuare, fiecare de o valoare artistică şi pecuniară inestimabilă. Mă întreb, cine din confraţii de breaslă, sau de altă profesie, ar mai fi fost capabil de un astfel de gest, de atîta generozitate şi dăruire?" Liviu Literat, volumul ,,Întoarcere în timp".

A fost decorat în 20 aprilie 1971 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1971)

Merită să afli și despre

Sugestii: