Victoria CARAIMAN PASTUCH, pictor, tapiser

|
39 vizualizări

Victoria Caraiman Pastuch s-a născut in data de 17 august 1947 in Viroaga, Constanta.

In anul 1973 a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” – Cluj-Napoca, specialitatea Arte Decorative – Tapiserie, iar din anul 1992 este membra a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania.

Tabere de documentare şi creaţie: Târgovişte (2015), Perugia (2015), Roma (2016), Corfu (2013), Kuşadasî (2014), Nea Vrasna (2014)

Lucrări în colecţii particulare în ţară (Constanţa, Cluj, Bucureşti) si în străinătate (Germania, Austria, Israel)

Discursul plastic al Victoriei Caraiman s-a echilibrat prin dialogul dintre lucrările bidimensionale de tapiserie parietala si cele tridimensionale care au detașat treptat de perete compozițiile din fibra textila. In cazul celei de a doua categorii de lucrări, artista a utilizat armatura metalica, lemn si materiale textile care au permis crearea formelor spațiale cu modalități de modelare permanenta ( sisalul ). Tapiseria tridimensionala, subiectul noii direcții numite fibre-art, se constituie ca mod de exprimare mai apropiat de realitatea contemporana a mixturii de limbaje.

Compozițiile spațiale ale Victoriei Caraiman Pastuch sunt mai aproape de altorelief, când formele se detașează treptat de perete, creând volumetrie, si de sulptura ronde-bosse, când se se desprind complet de acesta. Totuși, majoritatea lucrărilor deconspira atașamentul artistei fata de tapiseria clasica, executata in tehnica haute-lisse…Ca si tapiseria tradiționala, lucrările parietale ale Victoriei Caraiman Pastuch respecta principiul compozițional al simetriei datatoare de echilibru si certitudini vizuale”. Luiza Barcan

In anul 1984 a primit Titlul de “Profesor Evidenţiat” acordat de Ministerul Învăţământului.

Merită să afli și despre

Sugestii: