Tiotiu EPAMINONDA, pictor, grafician, scenograf

|
16 vizualizări

Tiotiu Epaminonda s-a născut in anul 1950, în Cluj.

In anul 1973 devine absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj. Doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca.

In 1977 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania‏), Secţia Grafică.

Din 1973 este scenograf la Teatrul de Păpuşi din Oradea; iar din 1988 scenograf la Teatrul de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca.

Încerc să nu-mi pierd capacitatea de uimire: ea se adânceşte odată cu trecerea timpului… Lucrările care apar sunt călăuze imaginare şi provizorii: folosesc în instalaţii simboluri care ne duc dincolo de aici şi acum, precum cifrul unui mister ce nu poate fi exprimat cu alte mijloace. Ceva ce nu poate fi explicat o dată pentru totdeauna. Ceva ce trebuie iarăşi şi iarăşi descifrat. O mişcare care tinde sa prefacă haosul lăuntric în Cosmos, călăuză a Eului în căutarea Sinelui: în tot acest timp viaţa e trăită ca-ntre oglinzi - ca o reflectare a reflectării. În lumea arhetipală a Pseudomandalelor de zăpadă timpul pare suspendat. Pseudomandalele de nisip conţin simbolurile nestatorniciei şi schimbării - perpetua mişcare între sus şi jos, între lumină şi umbră, între Cer şi Pământ.” Tiotiu Epaminonda

Premii:
1982 – Premiul pentru Tineret al UAP Cluj;
2001 – Premiul UAP din Ungaria, Kecskemet, Ungaria;
2002 – Premiul UAP din Romania pentru Instalaţii – Multimedia ( Foto-video-performance);
2008 – Premiul pentru scenografie – “Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete – PUCK”, Cluj-Napoca.

Merită să afli și despre

Sugestii: