Val GHEORGHIU, pictor, prozator

|
51 vizualizări

Val Gheorghiu s-a născut in anul în 1934 în Dorohoi, județul Botoșani, si a incetat din viata in anul 2017.

"Vin dintr-o familie dorohoiana. Maica-mea s-a nascut pe mosia Enestilor, a si dansat cu Enescu, la hora, in sat, cand Enescu, student fiind, venea in vacante acasa. Ei, treburile astea nu te lasa rece, nimic nu este intamplator. Poti sa nu fii boier, poti sa nu fii mare burghez, in intimitatea ta, insa, te poti simti asa", Val Gheorghiu.

A terminat cursurile Facultăţii de Filologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi în 1957, iar în perioada facultăţii îmbrăţişează şi dragostea pentru pictură.

Debuteaza ca pictor in 1961, avind participari expozitionale si expozitii personale atit in tara, cit si in strainatate (Berlin, Barcelona, Moscova, Ankara, Istanbul. New Delhi, Lublin, Buenos Aires, Roma, Paris).

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din anul 1968.

Mi-as fi dorit iata, dupa o viata sa se vorbeasca doar de pictorul din mine (sau, ma rog, doar de prozator). Dar… A fost cu neputinta desi am voit-o cu inversunare sa renunt la unul dintre aceste destine. Pina la urma insa mi-am dat seama ca nu se poate. „Destine”, pentru ca in propria-mi „condamnata” fiinta exista doua destine, doua naturi atit de diferite una de cealalta, incit salasluirea lor in aceeasi carcasa inseamna gilceava continua. Radical vorbind, pictura si literatura sint entitati atit de dihotomice, incit impacarea lor, mai ales in aceeasi faptura, e permanenta sursa de conflict.” Val GHEORGHIU

Scrieri
Arlechin in iarba. Iasi. 1972: Viata in teleferic. lasi. 1979;
Vietile dupa Vasari, Iasi, 1980;
Madona cu gitul lung. Bucuresti, 1987.

In anul 2000 este distins cu Marele Premiu pentru pictura (Filiala Iasi), iar in 2006 cu Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Merită să afli și despre

Sugestii: