Iurie Cojocaru, pictor

|
39 vizualizări

Iurie Cojocaru s-a nascut in data de 17 martie 1971, Sadaclia, Republica Moldova. Iurie Cojocaru locuieste si activeaza in Cluj-Napoca.

Provin dintr-o familie de ţărani basarabeni, tatăl meu fiind unul dintre cei mai buni dogari din sat. În timpul liber juca şah şi pasiunea lui cea mai mare era transcrierea unor cărţi religioase din slavona veche, în slavona nouă. Aşa am învăţat şi eu să citesc în această limbă. Îmi amintesc de serile de şezătoare de acasă la care eram părtaş şi îmi plăcea să ascult poveştile doamnelor care ţeseau, torceau, plângeau, cântau şi povesteau istorie. La aceste femei care ţeseau vedeam culorile pe care le foloseau. Am rămas de atunci cu respectul faţă de frumuseţea casei, în care înainte de masă ne aşezam şi îl aşteptam pe tata să rostească rugăciunea. Cerul era mai albastru atunci în satul meu şi focul în vatră ardea mai bine. Toate aceste lucruri m-au format şi datorită lor sunt aici. Îi mulţumesc şi Statului român care mi-a oferit o bursă pentru a urma şcoala în România şi cred că prin această bursă a crescut valoarea mea artistică”, Iurie Cojocaru.

A urmat Şcoala de Arte Plastice din Cimişlia, Republica Moldova; iar in 1995 a obtinut Diplomă de Licenţă, Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secţia de pictură, Cluj-Napoca;

Iurie Cojocaru este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania‏).

Lucrări de pictură şi grafică în colecţii particulare din Austria, Italia, Germania, U.S.A., Anglia, Grecia, Elveţia, România.

Merită să afli și despre

Sugestii: