Palatul de Justiție (Tabula Regia) Târgu Mureș

|
32 vizualizări

Tabula Regia din Târgu Mureș a fost tribunalul suprem al Transilvaniei.
Împărăteasa Maria Tereza a schimbat în noiembrie 1754 sediul şi a mutat Tabla Regească, suprema instanță de judecată din Transilvania, de la Mediaș la Târgu Mureș, unde a rămas până în 1890, anul desfiinţării ei.

Palatul de Justiție (Tabula Regia) Târgu Mureș

Imobilul a fost ridicat în anul 1789 de către văduva contelui Kendeffy Elek, contesa de Bethleen – Kristina, ca şi casă nobiliară de iarnă, iar familia a folosit-o timp de 4 decenii.
Clădirea este construită în stil baroc cu certe influenţe ale arhitecturii Renaşterii. În 1754 prin ordinul Împărătesei Maria Tereza Curtea de Apel s-a mutat de la Mediaş la Târgu Mureş, instituţie care în timp a funcţionat în mai multe clădiri.
În 1826, clădirea este cumpărată de Tabla Regească, printr-un schimb de imobile cu orașul, în schimbul a două case.

Palatul de Justiție (Tabula Regia) Târgu Mureș

Orice absolvent de studii juridice urma trei ani la Tabla Regească, iar Târgu Mureşul găzduia la acea vreme cea mai importantă instanţă juridică din Transilvania, Tabla de Apel.

Printre cei care atunci se aflau aici se numără Avram Iancu, Alexandru Papiu Ilarian, Iacob Bologa, Vasile Ladislau Pop, Ioan Oros, Florian Micaş şi alţii, cam 30 de cancelişti români.

Merită să afli și despre

Sugestii: