Descoperă trecutul și frumusețea României prin Palatele sale!

Istorie, arhitectură, prezentare și splendide imagini.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța

05 Ianuarie 2025 | 98 👁

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului este situat in municipiul Constanța, str. Arhiepiscopiei, nr. 23, județul Constanța.

Construit, între anii 1928-1932 dupa planurile arhitectului Ion D. Enescu, Palatul Arhiepiscopiei Tomisului este clădire monument istoric. Alte lucrări au continuat până în 1957-1958, în acele părțile afectate de bombardamentele sovietice.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța

A fost construit în stil neobizantin. Clădirea palatului este structurată în adâncime, astfel încât este construită paralel cu biserica şi cu strada Arhiepiscopiei.

Ferestrele au mai multe forme: semicirculare, dreptunghiulare sau în formă de arc frânt. La ultimul nivel sunt grupate câte trei, iar la parter ancadramentele ferestrelor sunt realizate în stil românesc.

În clădirea Palatului Arhiepiscopal a funcționat, între anii 1957 – 1977, Muzeul de Arheologie, iar apoi Biblioteca Județeană, până în anul 1998. Ulterior, Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială, de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului  este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, a Bisericii Ortodoxe Romane. Arhiepiscopia Tomisului este astăzi cea mai veche organizare creștină de pe teritoriul României, fiind întemeiată însuși de apostolii lui Hristos, Andrei si Filip. 

Merită să afli și despre

Sugestii: