Cetatea Corbului, Stana, Cluj

|
213 vizualizări

Cetatea Corbului din Stana este casa cunoscutului arhitect Kós Károly. Având studii aprofundate în domeniu, a absolvit arhitectura în anul 1907 în Budapesta, Kós Károly construiește Cetatea Corbului în anul 1914, când se retrage aici din cauza războiului.
Cetatea Corbului, o casă unică prin stilul arhitectural, ca și multe alte ansambluri arhitecturale ridicate de arhitectul Kós Károly sunt inspirate din arhitectura medievală transilvăneană.

În 1883 se năștea la Timișoara Kós Károly, unul dintre cei mai importanți arhitecți de origine maghiară. A studiat mai întâi ingineria, la Budapesta, apoi, în 1904, s-a transferat la arhitectură, pe care a absolvit-o în 1907.
Pe lângă îndelungata sa carieră de arhitect, pe care a practicat-o până în anii ’60 ai secolului trecut (a trăit 93 de ani, până în 1977), Kós Károly a și publicat multe cărți (majoritatea pe tema arhitecturii) și a fost implicat și în politică, fiind chiar membru al Parlamentului României, între 1946 și 1948.
Între clădirile care-i poartă semnătura se numără pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, o școală și o grădiniță – tot în Budapesta, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe (despre o secțiune externă a acestuia am scris aici) sau Biserica Calvină de pe str. Moților, din Cluj-Napoca.

În 1914, din cauza războiului, Kós Károly s-a mutat la Stana, în județul Sălaj.

Merită să afli și despre

Sugestii: