Palatul Știrbei, Dărmănești, județul Bacău

|
75 vizualizări

Castelul Stirbei de la Darmanesti se afla in varful unui deal ,la o altitudine de 600 de metri, adăpostit de o padure de foioase aflat la o distanta de 3 km de orașul Dârmanești .
Padurile de sute de hectare prin care se trece au aparținut si ele familiei Știrbei, castelul fiind construit la cererea printului Gheorghe Stirbei (fost parlamentar, care a murit in 1916), la inceputul secolului XX, acesta alegand dealul Maguricea pentru pitorescul regiunii, aflata in stânga Văii Uzului.

Palatul Stirbei, operă a arhitectului Nicolae Ghika-Budești, a fost construit de maestri italieni la sfarsitul secolului XIX si prima jumatate a secolului XX.
Pana in anul 1944 castelului a fost intretinut de familia printului Știrbei.
Cladirea are parter si doua etaje. In corpul principal al cladirii se aflau camerele asa-numite oficiale, cu o zona de primire, un salon mare, o sufragerie si birouri.

Tot aici se afla si o sera, precum si scara principala. Din aceasta parte a palatului se putea ieși pe terasa semicirculara, ce are o latura de peste doi metri.
Partea administrativa a palatului este intr-un corp lateral, are doua nivele, iar camerele sunt mult mai reduse ca dimensiuni.

Aici se pot observa frumoasele elemente decorative din lemn, la balcoane, precum si un soclu masiv, construit din piatra de cariera.

Merită să afli și despre

Sugestii: