Palatul Comitatului, Arad

|
43 vizualizări

Palatul Comitatului Arad s-a inaugurat la data de 29 noiembrie 1825.
Palatul Comitatului a fost construit pentru a oferi un cadru adecvat gestionării localităților din comitat, într-o perioadă în care Aradul începuse să se dezvolte rapid și nu avea o infrastructură instituțională foarte bine pusă la punct, care să țină pasul cu creșterea afacerilor și ambițiile cetățenilor.
Palatul Comitatului avea o sală festivă unică în Arad, adecvată rolului important al administrației locale. Inaugurarea ei a avut loc printr-o ședință festivă prezidată de trezorierul imperial baron Wenkheim József, comitele suprem al Aradului.

Palatul Comitatului, Arad

Interesant de remarcat este că mai târziu a fost construită şi o clădire-geamănă, identică cu aceea a Palatului Comitatului (astăzi ea găzduieşte Finanţele Publice). Între cele două clădiri a fost amenajat un parc cu brazi, existent şi în zilele noastre.

Printre evenimentele importante care s-au petrecut în această clădire sunt negocierea viitorului Transilvaniei, după Primul Război Mondial, judecarea comandantului Cetății Arad, unde au murit peste 4000 de sârbi în condiții insalubre, deținuți în urma atentatului de la Sarajevo care a declanșat Marele Război.

Merită să afli și despre

Sugestii: