Muzeul farmaciei, Cluj-Napoca
Colecţia este găzduită de cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573.
De la începutul secolului al XVIII-lea şi până în anul 1949 s-a putut reconstitui succesiunea neîntreruptă a proprietarilor acesteia: Alexander Schwartz (1727-1749), Tobias Maucksch (1752-1802), Tobias Samuel Maucksch (1802-1805), Johann Martin Maucksch (1805-1817), urmat de văduva acestuia (1817-1822), Daniel Szlaby şi moştenitorii săi (1822-1863) şi de familia de farmacişti Hintz (1863-1949).
Muzeul de Farmacie are la bază o colecție de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient (sau Gyula Orient, în funcție de surse; 1869 – 1940).
Colecția a fost expusă încă din 1904 într-o sală a Muzeului Ardelean, pe care a primit-o profesorul ca donație.
În anul 1954, colecția unică de obiecte a profesorului Orient a primit cea mai potrivită casă pe care ar fi putut-o avea: clădirea în care a fost găzduită farmacia cea mai veche din Cluj, Casa Hintz.
De-a lungul timpului, colecția a fost îmbunătățită cu multe alte obiecte de patrimoniu primite prin donații.
Stiati ca ….
Cataplasmele sunt paste medicinale moi, vâscoase, exclusiv de uz extern, care se aplică calde. Etimologia este greacă, termenul de kataplasma derivând din kataplassein, care înseamnă a întinde, a aplica. Ele se prepară cu pudre făinoase, pulpă vegetală fiartă în apă sau lapte, decocturi mucilaginoase, uneori cu adăugare de substanțe uleioase sau grase.
Recipientele farmaceutice erau deseori personalizate.
În secolul al XVIII-lea de exemplu vasele erau decorate cu simboluri ale farmaciilor unde erau folosite.
Aceste simboluri erau de regulă plasate deasupra cartușelor pentru signatură.
Colecția de Istorie a Farmaciei păstrează de exemplu un lot important de borcane mari de sticlă cu cartușul surmontat de reprezentarea pictată a unei coroane (mai multe farmacii purtau în epocă acest nume), două cupe mai mici de la Farmacia Racul Roșu din Bratislava (cu reprezentarea unui astfel de crustaceu), dar și mai multe recipiente ceramice cu un vultur bicefal încoronat deasupra unui cartuș gol (farmacistul nu apucase să treacă denumirea produsului).
La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima jumătate a secolului următor, în Transilvania funcționau două farmacii ”La Vulturul Imperial”, una la Sibiu și una la Rupea, în colecție păstrându-se și două plăci de gravură pentru etichetele de hârtie a uneia dintre aceste farmacii, hârtii în care se împachetau pastilele la vânzare.