Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Cetatea Mediaș, Sibiu

28 Februarie 2025 | 24 👁

Cetatea Mediaș este situată în centrul orașului Mediaș, județul Sibiu.

Datând din sec. XV - XVII, fortificațiile cetății Mediaș sunt monumente istorice.

În secolele XII-XIII, regii Ungariei au colonizat zona Mediașului cu sași. Prima mențiune documentară a localității datează din 1267, sub numele de Mediesy.

Cetatea Mediaș, Sibiu

Fortificațiile Mediașului au fost construite treptat între secolele XIII și XV, având ca punct de plecare biserica-cetate, conform modelului așezărilor săsești din sud-estul Transilvaniei.

Castelul, nucleul sistemului de apărare medieval, era alcătuit din două rânduri de ziduri fortificate cu turnuri, protejând Biserica Evanghelică, după modelul fortificațiilor rurale săsești. În prezent, se păstrează mai multe vestigii, inclusiv: Turnul Clopotelor, Turnul Școlii, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor (refăcut în secolul al XIX-lea ca școală), Turnul Mariei, care conține fragmente de frescă și a fost utilizat temporar ca capelă catolică.

Turnul Portii Ulitei Pietruite Medias Turnul Portii Ulitei Pietruite Medias


Dispunerea fortificațiilor era următoarea: la nord - Turnul Porții Uliței Pietruite, la vest - Bastionul Rotund, în sud - Bastionul Blănarilor, Turnul de Poartă Forkesch iar pe latura de est - Bastionul Cuțitarilor, Turnul Rotarilor, Turnul Porții Uliței Fierarilor.

Bastionul Rotund MediasBastionul Rotund Medias

Construcția zidurilor exterioare a început în prima jumătate a secolului al XV-lea, în contextul amenințării otomane, și a continuat până în 1534, cu adăugiri și refaceri ulterioare. La începutul secolului al XVIII-lea, înainte de a-și pierde funcția defensivă, fortificațiile se întindeau pe 2.400 de metri, aveau o înălțime de 8 metri și includeau 3 porți principale, 4 porți secundare, 17 turnuri și bastioane.

Trunul Aurarilor Medias

Turnul Forkesch sau Turnul Aurarilor Mediaș

Astăzi, s-au păstrat  două porți principale (Forkesch și Steingaesser – Uliței Pietruite), o poartă secundară (Turnul Fierarilor) și șase turnuri și bastioane.

Merită să afli și despre

Sugestii: