Castelul Turnu Roșu din Boița, Sibiu
Castelul Turnu Roșu din Boița este situat pe str. Traian, nr. 342, județul Sibiu.
Construit în anul 1533, Castelul Turnu Roșu, devenit apoi Centrul de plasament nr. 18 din Boița, este clădire monument istoric.
Din prima și cea mai veche etapă a cetății Turnu Roșu, singura structură care s-a păstrat până astăzi este turnul principal de apărare, fostul donjon. Celelalte construcții au fost ridicate treptat, în perioade ulterioare. Cu excepția unor modificări minore, donjonul – cunoscut și sub numele de Turnu Roșu – a rămas aproape neschimbat de-a lungul secolelor.
Având o formă aproape cubică, cu laturi de aproximativ 15 metri și o înălțime totală de circa 20 de metri, inclusiv acoperișul, turnul impresionează prin simplitate și robustețe. Acesta aparține tipologiei celor mai vechi cetăți feudale din România, stilul său fiind influențat de arhitectura romanică, caracterizată prin planul masiv, forma pătrată, arcurile în plin cintru și absența ornamentației.
Pentru construcția turnului, ale cărui ziduri au o grosime cuprinsă între 1,20 și 1,50 metri, s-a folosit în principal piatră de râu, conferindu-i rezistență și durabilitate.
Cea mai statornică și cea mai veche funcțiune a cetății Turnu-Roșu a fost funcția de oficiu vamal la hotarul cu Țara Românească. Începând din secolul XII și până în secolul XV, o mare parte a comerțului cu Țara Românească se făcea prin Turnu-Roșu. Numai după ce capitala Țării Românești s-a mutat la Târgoviște și apoi la București, s-a intensificat comerțul pe la Brașov.