Muzeul (Castelul) Mikes Kelemen, Zagon, Covasna

|
23 vizualizări

Castelul Mikes – Szentkereszty a fost una dintre proprietăţile familiei Mikes, una dintre cele mai bogate familii de nobili din Transilvania. Se spune că a fost casa natală a lui Kelemen Mikes.
Castelul Mikes – Szentkereszty a fost ridicat în anul 1632, fiind un edificiu care a beneficiat de multe modificări în secolele următoare. Anul construcţiei lui a fost descoperit datorită unei gravuri de pe grindă, care conţine şi iniţialele B:M şi E:D.

Forma pe care o are astăzi Castelul Mikes – Szentkereszty datează din anul 1903, modificările fiind făcute de Zsigmond Szentkereszty.
După ce bunurile familiei Mikes au fost confiscate, castelul a intrat în posesia familiei Szentkereszty, acesta fiind motivul pentru care are cele două nume în denumire.
Muzeul Mikes este un muzeu public local, cuprinde expoziţii despre personalităţile locale ale comunei, aranjate în patru săli memoriale după cum urmează: sala memorială al scriitorului Mikes Kelemen, şambelanul principelui Francisc Rákóczi al II-lea, al directorului-profesor Csutak Vilmos, actriţei Kiss Manyi şi al scriitorului, politicianului Domokos Géza.
Muzeul funcţionează într-o clădire monument, numit Conacul Mikes-Szentkereszty care a fost construit în anul 1632 şi aparţine de administraţia locală,al Primăriei şi Consiliului Local Zagon.
În curtea muzeului se află mai multe monumente sculptate din lemn, statui cum ar fi: Bustul scriitorului Mikes Kelemen, al principelui Francisc Rákóczi al II-lea, al directorului-profesor Csutak Vilmos şi Domokos Géza.

Merită să afli și despre

Sugestii: