Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Versailles-ul Transilvaniei - Castelul Banffy din Bonțida, Cluj

15 Decembrie 2024 | 109 👁

Castelul Banffy este situat in satul Bonțida, comuna Bonțida, nr. 152-154, județul Cluj.

Prima atestare documentară a castelului datează încă din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), există un sistem de fortificații care înconjura conacul. 

Versailles-ul Transilvaniei - Castelul Banffy din Bonțida, Cluj

Inițial, castelul a fost construit într-un stil renascentist, iar modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc și în secolul al XIX-lea, în stil romantic.

Versailles-ul Transilvaniei - Castelul Banffy din Bonțida, Cluj

Castelul Bánffy de la Bonțida, cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy. Castelul a fost construit treptat începând din secolul al XVI-lea, câștigându-și aspectul final la mijlocul secolului al XIX-lea, dupa planurile arhitectilor Agostino Serena si Joseph Emanuel Fischer von Erlach.

Versailles-ul Transilvaniei - Castelul Banffy din Bonțida, Cluj

În anul 1859 castelul a fost vândut baronului Miklos Banffy, comite al comitetului Alba de Jos, ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare. El a restaurat fațada vestică și turnul nord-vestic în anii 1935-1937.

În secolul al XIX-lea, József Bánffy a transformat parcul după planurile lui Sámuel Hermann și, mai târziu, în 1831, ale lui János László.

Versailles-ul Transilvaniei - Castelul Banffy din Bonțida, Cluj

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit ca spital militar.

Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklós Bánffy, un intelectual avangardist, care a fost un politician, scriitor, grafician și director de operă. A părăsit castelul în octombrie 1944, fugind de trupele germane în retragere, care au jefuit și ars clădirea.

Este un simbol al renașterii și al transilvanismului, adăpostind atât cultura contemporană, cât și meșteșugurile tradiționale. Monumentul, care aproape că a pierit în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a comunismului, este restaurat și readus la viață de către Fundația Transylvania Trust.

În cadrul castelului se organizează diferite evenimente culturale, evenimente personalizare, precumsi festivaluri cum ar fi cele cinematografice – TIFF sau muzicale cum este celebrul Electric Castle care adună anual peste 180.000 de participanți.

Regiunea conține numeroase puncte de atracție, printre care, cele mai importante sunt următoarele: la Răscruci, Castelul Bánffy și muzeul Fundației Kallós, centrul istoric, muzeul și Biserica armeano-catolică de la Gherla și Biserica Reformată și Rezervația naturală de la Sic, centrul istoric de la Dej și castelul Korniss din Mănăstirea.

Merită să afli și despre

Sugestii: