Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Cetatea Martinuzzi - Cetatea Gherla, Cluj

31 Decembrie 2024 | 53 👁

Cetatea Martinuzzi, apoi Cetatea Gherla si Penitenciarul Gherla, este situata in Gherla, str. Andrei Mureșanu, județul Cluj.

Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi) a fost construită în stil renascentist (dupa planurile arhitectului Domenico da Bologna) si este atestată documentar din anul 1540, fiind construită la ordinul episcopului de Oradea, Gheorghe Martinuzzi, trezorier şi guvernator al Transilvaniei. Domenico da Bologna s-a inspirat probabil din cetăţile fortificate cu bastioane, construite, sau proiectate în peninsula italică, în primele trei decenii ale secolului al XVI-lea. 

Cetatea Martinuzzi - Cetatea Gherla, Cluj

Cetatea a fost construita folosindu-se pietre din ruinele cetatii Ungurasului, in forma de patrulater cu turnuri de aparare in fiecare colt si imprejmuit cu ziduri late de 3-4 metri si transee umplute cu apa. Accesul se putea face prin mai multe tuneluri construite sub pamant, iar in partea de est exista un pod mobil folosit pentru intrarea si iesirea din cetate.

De-a lungul timpului cetatea a aparţinut mai multor familii nobiliare, printre care și principilor Transilvaniei, Sigismund Báthory şi Gheorghe Rákóczi al II-lea. Deoarece nu mai prezenta importanţă strategică, împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla în închisoare centrală pentru Transilvania.

Cetatea Martinuzzi - Cetatea Gherla, Cluj

În anul 1913 închisoarea este transformată în institut de prevenţie pentru minori, unde copii studiau şi învăţau diverse meserii.

Din 1948, sub regimul comunist, devine închisoare grea pentru opozanţii regimului: membri ai partidelor politice, muncitori, ţărani, elevi, studenţi, vestiţi clerici şi intelectuali de diverse confesiuni, mulţi dintre ei găsindu-şi sfârşitul aici, fiind aruncaţi în gropi comune, în locul denumit „Cărămidărie”, de la marginea oraşului, la ieşirea spre Fizeşu Gherlii.

Merită să afli și despre

Sugestii: