Castelul Bánffy, Sâncrai, Alba

|
51 vizualizări

Construcția castelului a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind finalizat în anul 1903. Castelul are un plan neuniform, dominat de un turn cu patru nivele.

Castelul Bánffy, Sâncrai, Alba

Un turn este amplasat și în colțul opus al fațadei dispre vest, orientată spre Mureș, forma în plan a acestuia este una dreptunghiulară, fiind mai mic decât perechea sa. Între cele două turnuri se extinde o parte a clădirii cu fațadă neorenascentistă, la care accesul este realizat printr-o scară în spirală, din piatră.
Are două intrări, accesul se făcea fie dinspre Mureș, cu caleașca, fie dinspre pădure, pe jos. Odată cu trecerea timpului, parcul, care pe vremuri se extindea până la Mureș, a dispărut.

În 1947, destinația clădirii a fost schimbată în azil de copii cu dizabilități, iar clădirea a suferit mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să deformeze aspectul inițial, dar mai ales să ducă la degradări majore, datorate lipsei de profesionalism în intervenții.

În prezent acesta este în proprietatea județului Alba și administrat de Centrul Cultural Castel Sâncrai. Lucrările de restaurare ale clădirii au fost finalizate iar castelul a fost deschis publicului larg.

Merită să afli și despre

Sugestii: