Casa memorială Mihail Sadoveanu, Fălticeni, Suceava

|
31 vizualizări

Construită în anul 1908, după schiţele scriitorului Mihail Sadoveanu, care a locuit aici între 1909 şi 1918, casa transformată în muzeu în anul 1987 expune documente, cărţi, fotografii şi obiecte personale care au aparţinut scriitorului.
Iniţiativa înfiinţării unei case memoriale Mihail Sadoveanu a fost luată în toamna anului 1986, când s-a ajuns la o înţelegere cu ultimul proprietar, Dumitru Racoveanu, să fie cumpărată casa şi o parte din grădină.

Casa memorială Mihail Sadoveanu, Fălticeni, Suceava

Imobilul care astăzi are destinația de casă memorială a fost construit în anul 1908 după planurile scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961), pe locul cumpărat de la fiica farmacistului Carol Vorel, văduva inginerului Engel, care construise linia ferată dintre Dolhasca și Fălticeni.
În „casa din deal”, așa cum mai era cunoscută datorită poziționării, Sadoveanu a locuit și a creat timp de nouă ani, între 1909 și 1918.
La Fălticeni, scriitorul și-a petrecut adolescența, tinerețea și primii ani ai maturității. Avea 38 de ani când a plecat din Fălticeni și o treime din întreaga sa operă este scrisă aici.

Merită să afli și despre

Sugestii: