Muzeul Memorial (Palatul) Alexandru Ioan Cuza, Ruginoasa, Iași

|
131 vizualizări

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit în anul 1804, care a aparținut inițial familiei Sturdza.
Construit în stilul neogotic, inspirat de romantismul german, Palatul de la Ruginoasa este asemănător cu Palatul Sturdza de la Miclăușeni. Palatul este o clădire de formă pătrată cu un etaj, având cele patru fațade aproape simetrice, cu peroane largi și drepte și balcoane pe toate laturile sprijinite pe lespezi de piatră.

Odinioară el avea și patru turnulețe, care nu s-au mai păstrat în zilele noastre. Scara centrală este construită în prezent din lemn.
În 1862, fiul acestuia a scos la licitație clădirea și a fost cumpărată de către Alexandru Ioan Cuza, pentru a-i fi reședință de vară.
De mobilier s-a ocupat chiar soția domnitorului, Elena Cuza, care a cumpărat piese de la Paris. După moartea lui Cuza, palatul a aparținut celor doi fii ai lui, iar după dispariția acestora, a fost deținut de Maria Moruzzi, soția unuia dintre băieți.

După moartea Elenei Cuza, moșia a fost donată spitalului „Caritatea” din Iași, care a construit un spital de copii. Ulterior, va fi organizat un spital TBC, în urma unei donații.

În timpul celui de-al doilea război mondial, palatul a fost distrus. Și-a recăpătat strălucirea după 1982, când și-a deschis porțile publicului, devenind „Muzeul Cuza”.

În palat au fost reconstituite următoarele încăperi:
• o bibliotecă (cu cărți aduse de la Paris),
• un cabinet de lucru al domnitorului (unde se aflau un dulap-arhivă, un dulap de bibliotecă, o măsuță în stil gotic și un dulap pentru pendulă),
• o sufragerie în stil gotic (în care se aflau 31 de obiecte de mobilier din lemn de stejar sculptat, dintre care mai există astăzi două etajere-dulap, prevăzute cu barometru și cu o pendulă, iar pe masa acoperită cu olandină albă sunt expuse tacâmurile din argint sau alpaca, farfurii din porțelan de Sèvres, pahare de cristal de Baccarat, toate având stema Principatelor Unite),
• un salon (cameră de primire a oaspeților) - cu 24 de piese stil Ludovic al XV-lea, dintre care puține s-au mai păstrat, o pianină marca Hermann Heiser & Co., două goblenuri olandeze și o statuetă feminină, în fildeș și bronz, operă a sculptorului E. Barras
• salonul Elenei Cuza (cu mobilă stil Louis Philippe),
• camera copiilor,
• dormitorul Elenei Cuza (cu piese de mobilier stil Renaștere) și
• dormitorul domnitorului.

În dreapta clădirii este expus un grup statuar cu busturile unor domnitori români, lucrate de studenți de la Universitatea de Artă din Iași.

Merită să afli și despre

Sugestii: