Muzeele și casele memoriale din România.

Descoperă scriitori, poeți, artiști, muzicieni, oameni de stat!

Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Oradea, Bihor

|
178 vizualizări

Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” s-a deschis publicului cu o primă expoziție în toamna anului 1964, în clădirea actuală, aceeași în care a funcționat şi redacția Revistei Familia, între anii 1897-1906, de fapt, casa în care au locuit Iosif şi Aurelia Vulcan.

În luna septembrie a anului 1965, cu ocazia centenarului Familiei şi a debutului celei de-a V-a serii a publicaţiei, expoziţia realizată în 1964 este regîndită şi îmbogăţită.

Muzeul a cunoscut două restaurări majore, prima în anul 2000, iar a doua în urmă cu un an şi jumătate (începînd cu primăvara anului 2014), oferind astăzi publicului vizitator o expoziţie de bază care cuprinde exponate amenajate în patru încăperi: vitrinele din prima încăpere prezintă viaţa (copilăria la Holod şi Leta Mare, adolescenţa orădeană, studiile liceale şi în drept) şi opera lui Iosif Vulcan, insistînd pe „ctitoria” sa fundamentală, întemeierea şi editarea, timp de 41 de ani, a primei serii din Revista Familia.
Vitrinele conţin, de asemenea, material documentar valoros privind preocupările spirituale ale acestuia, activitatea în cadrul unor fundaţii, societăţi şi asociaţii culturale, române şi maghiare, relaţiile cu poeţi, prozatori, dramaturgi şi istorici de frunte din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ipostaza de academician, precum şi cea de animator cultural neobosit.

Nu lipsesc cărţile editate de Iosif Vulcan – poezie, proză, dramaturgie şi traduceri - diplomele care atestă calitatea de membru ASTRA, al Societăţii pentru fond de teatru român, precum şi al Societăţii Kisfaludy.
Celelalte trei încăperi adăpostesc mobilier în stil baroc, eclectic, bidermeier, judenstil sau rococo, aparţinînd soţilor Vulcan: mese, fotolii, o banchetă, birou de lucru, tablouri, oglinzi, vaze, fotografii de familie, covoare de epocă, un secretaire, o pendulă, jardinieră, ceasornic de perete, precum şi alte obiecte.
A cincea încăpere este utilizată la vernisarea unor expoziţii tematice, avînd caracter temporar.

Iosif Vulcan (31 martie 1841, Holod, Bihor – 8 septembrie 1907, Oradea) a fost un publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române.
S-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al episcopului Samuil Vulcan, întemeietorul școlii de la Beiuș, care astăzi îi poartă numele.

Mama sa se numea Irinyi Viktória, sora lui Irinyi János și Irinyi József, provenit dintr-o familie nobilă maghiară.

Merită să afli și despre

Sugestii: