Casa Memorială „Ion Borcea”, Bacău, fondatorul oceanografiei românești

|
80 vizualizări

Casa părintească a savantului din comuna Racova (20 km distanţă la nord de municipiul Bacău, pe şoseaua Bacău–Piatra Neamţ) datează de la începutul sec. XX.

Aceasta a fost donată de către sora savantului, Eufrosina Borcea, Comitetului Judeţean pentru Cultură şi Artă Bacău, în anul 1971.

Ulterior, imobilul a trecut în proprietatea Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii, devenind Casă Memorială.
Savantul Ion Borcea locuia aici în clipele de răgaz, îşi invita prieteni, studenţi, efectua chiar cercetare ştiinţifică.

Din balconul casei se intră în hol, spațiu în care se impune privirii vizitatorului un basorelief cu portretul savantului realizat de către sculptorul Liviu Sandu.

Ioan Borcea (13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, județul Bacău –30 iulie 1936, comuna Agigea, județul Constanța) a fost un zoolog român, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind de asemenea, fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.
Ioan Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Științe din România în anul 1935 și al unor societăți de științe din țară și străinătate.

Merită să afli și despre

Sugestii: