Alexandru CIUTUREANU, sculptor

Alexandru CIUTUREANU s-a născut la Bârca, județul Dolj, in anul 1951 si a încetat din viata la București, in anul 2013.

A absolvit în anul 1982 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, avându-i ca profesori pe Marin Iliescu și Ilarion Voinea.
Începând din anul 1982 a participat la numeroase expoziții colective, Saloane Naționale de Artă Plastică și Sculptură Mică și simpozioane de sculptură atât în țară, cât și peste hotare. Prima expoziție personală a fost vernisată în 1984 la București.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Lucrările sale, elaborate cu preponderenta in lemn dar si in piatra si bronz se gasesc azi nu doar in colectia familiei. Multe dintre acestea, foarte apreciate, se afla la loc de cinste in colectiile private ale cunoscatorilor de arta si iubitorilor de frumos din Romania, Italia, Austria, Germania, Japonia, Ungaria, Canada.
Altele inca mai pot fi admirate liber in muzee ca si in pietele unor orase ale Tarii de unde strajuiesc asupra urbelor graind, tuturor celor care le remarca si le cerceteaza, curiosi si rabdatori in ciuda freneziei cotidiene, despre strasnicia si delicatetea mainilor si profunditatea spiritului, despre viziunea abstract-avangardista a celui care le-a zamislit.

Opera sa face posibilă, în ansamblu, fericita conjuncţie dintre metodele de lucru ale unui cioplitor tradiţional şi viziunea unui artist modern, stăpân peste o lume de forme ce emoţionează prin bogăţia şi rafinamentul ei.

Universul vizual al lui Alexandru Ciutureanu absoarbe cu aviditate sugestii din multe culturi ale lumii, contopindu-le într-o viziune în care rigoarea geometrului consonează cu sensibilitatea poetului. În mâinile lui, pe care nimeni din cine le-a văzut cioplind nu le poate uita, lemnul şi piatra şi-au primit o nouă viaţă, trecând prin metamorfoza creaţiei.
lucrarile sale, cele ce ne vor aminti mereu de acest artist unic in felul sau, imbina intr-o adevarata magie a formelor, simbolurile stravechi, provenite din principalele spiritualitati ale lumii, cu viziunea sa proprie. Lucrarile lui Ciutureanu sunt, in egala masura, clasice si moderne, expresii ale unei trairi artistice autentice, purtatoare ale unui mesaj artistic si spiritual pe care suntem datori sa-l pastram nealterat.
Alexandru Ciutureanu a extras forma plamadita in imaginatia si in sufletul sau din materia bruta a lemnului cu acele unelte pe care si astazi le mai putem vedea in atelierele traditionale de dulgherie. Asa cum cunostea bine esenta fiecarui lemn, stia si rolul si rostul fiecarei unelte. Ori tocmai aceasta fuziune perfecta intre viziunea sa artistica, materia prelucrata si uneltele cu care a lucrat lemnul ramane un reper pentru generatiile de sculptori romani ce se vor succeda de acum inainte.