Vasiliu Lucia COSMESCU, pictor, grafician

Cosmescu Vasiliu Lucia (fosta Lucia Ecaterina Vasiliu) s-a născut in anul 1916, in Galați, si a încetat din viata in anul 1969.

A urmat Academia de Arte Frumoase din Bucureşti intre anii 1935-1939; precum si cursurile de la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere şi Filozofie, pe care le-a absolvit in anul 1940.

Talentul înnăscut al artistei a fost călăuzit la Academia de Arte Frumoase de artistul Francisc Şirato, unul dintre reprezentanţii de seamă ai artei româneşti.

Lucia Cosmescu a debutat în 1940, la Salonul Oficial de toamnă, organizat în premieră în acel an la Sala Dalles. În afară de expozițiile din țară, va mai participa la expoziții de grup în Berlin, Praga, Cairo, Tokyo, Moscova, Torino, Londra, Viena etc.

După căsătoria cu Dimitrie Cosmescu, ataşat de legaţie la Ministerul de Externe al României, artista a semnat sub numele de Lucia Cosmescu.

O altă latură a talentului artistic manifestat de Lucia Cosmescu și-a găsit exprimarea în conceperea și realizarea felicitărilor gravate pe celuloid transparent, expuse în anul 1966 la Galeriile de Grafică ale Fondului Plastic, care au impresionat prin tehnica inedită ce amintea de cea folosită pentru icoanele pe sticlă.

In anul 1968 a fost distinsa cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a IV-a.