Vasile Șușca si măștile sale, triste sau vesele

Vasile Șușca, s-a născut la data de 28 mai 1961, în comuna Săcel, județul Maramureș, făcând această comună faimoasă datorită măștilor pe care creează, de aproximativ 20 de ani. Provine din neamul lui „Ionu’ Ioanei”, iar porecla luieste „Poștărelu”, datorită faptului că tatăl său era poștas.

Tehnica de a crea măști a desprins-o de la tatăl său, care se ocupa cu confecționarea cojoacelor din piele, deși initial nu l-a prea încântat ideea, care i-a fost sugerată de către Ioan Ardeleanu Pruncu’, fost director al Școlii Populare de Arta din Sighetu Marmației, pe care si domnul Vasile Șuș ca a frecventat-o pe cand avea 20 siceva de ani.

Am avut ieșiri, expoziţii în toată Europa, dar nu am lucrat nici un ceas dincolo. Nici n-aș lucra.
Eu am o vorbă care nu e așa de plastică, dar sunt țăran și așa gândesc: «Viermele de hrean degeaba îl bagi în portocală, că piere»! Lasă-l în hrean, că-i mediul lui. Chiar dacă e iute și pute. E mediul lui. El se întinde acolo și se simte bine. M-am învățat aici. E aerul bun, sunt locurile acestea minunate în Maramureș. Este ce lucra, și aici! Un leu de la sat, câștigat în locul unde te-ai născut, eu nu-l schimb pe 100 de dincolo! Ești acasă, te scoli când vrei, te culci când vrei, te duci când vrei, vii când vrei. Se poate trăi și aici
.” Meşterul Vasile Şuşca, din Săcel, Maramureş, pentru Matricea Românească