Traian Ștefan BOICESCU, pictor, tapiser

Traian Ștefan BOICESCU s-a născut in data de 31 octombrie 1957, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea.

In anul 1989 a devenit absolvent al Academiei de Artă București.

Debutează în 1989 la București, în cadrul Festivalului Artei și Creației Studențești, unde obține premiul I; participă cu regularitate atât la expoziții de artă românească organizate în țară și peste hotare, cât și la expoziții internaționale.

Membru al Uniunii Artistilor Profesioniști din România; International Association of Art, AIAP-UNESCO; Copyright-VISARTA; International Society for Education Through Art, INSEA; Maison Culturelle Belgo-Roumaine, Bruxel-Belgia, MCBR.

Lucrări monumentale: Tapiseria “Imparatul Romanilor” Sala de Protocol, Hotel Împaratul Romanilor Sibiu, Tapiseria “Poduri Dunarene” Muzeul Slobozia, Mozaic “Ritmuri”, Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea, Tapiseria “Interferente”, Liceul Marguerite Marie, Verosvres Franța.

Arta lui Traian Ștefan Boicescu îmbrățisează același orizont vizual, dar din perspectiva a două universuri plastice diferite. Unul, bazat pe instrumentarul, tehnicile și limbajul picturii, iar celălalt, plămădit din materia sensibilă și atât de proteică, prin senzorialitatea ei, a fibrei textile. În această din urmă ipostază, artistul se exprimă dezinvolt și virtuoz, cu o forță și expresivitate poetică în care coexistă armonios și fascinant, deopotrivă, simbolistica cu limpezi și vibrațile acorduri cromatice și morfologice ale artei decorative parietale, dar și eleganța și echilibrul viril, solid articulat, al structurilor și formelor compoziționale.” Corneliu ANTIM

Decorativismul tapiseriilor sale este sustinut de exercitiile cromatice rafinate care includ gamele ample ale unei palete restranse sau combinatiile armonioase ale complementarelor. Pedanteria compozitiilor- inclusa ca atentie distribuita egal asupra fiecarui element al creatiilor textile si care nu altereaza “ suculenta” plastica- o reintalnim in picturile in ulei ale artistului.

Majoritar peisaje panoramice si plonjate din zona mediteraneeană (artistul continuând involuntar si evident, in alt stil buna tradiție a câtorva din plasticienii romani interbelici ce au avut ocazia de-a adasta pe acolo), picturile coagulează si reflecta impresiile vizuale ale unui spirit liric bine strunit. Prin traseele grafice nervoase si angulare cu care descrie digurile si clădirile profilate intre cer si apa (suprafețe compacte de culoare vibrata discret) lucrările in ulei capătă un plus de forță si consistenta, un adaos de masculinitate la care contribuie tipul de construcție riguroasa a formelor.Aurelia Mocanu

Lucrari in colectii particulare si de stat din România, Marea Britanie, Austria, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Belgia, Canada, Spania, U.S.A.

Premii:
1998 – Premiul I la Festivalul Artei și Creației Studentești, București 2000, 2002 – Premiul de Excelență Fundația Culturală Vâlcea 1 2000 – Diploma de Onoare Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 2002 – “Man of the Year 2002” The American Biographical Institute Board of International Research 2004 – Ordinul Național: Meritul Cultural în grad de “Comandor”
2005 – Internațional Peace Prize, awarded by The United Cultural Convention of USA 2006 – Premiul pentru Tapiserie (haute-lisse), U.A.P. din România, la Trienala de Arta Textila Ed. a V-a 2007 – Fundația Culturală Vâlcea, Premiul de Excelență, “Constantin Iliescu”