Tia Ernestina PELTZ, pictor, grafician, scriitor

Tia Ernestina Peltz s-a născut la data de 30 ianuarie 1923, la București, si a încetat din viata la data de 5 martie 1999, la București.
A fost fiica scriitorului și ziaristului Isac Peltz.

A studiat artele plastice la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Tia Ernestina Peltz a fost membră a Academiei de Arte Frumoase de la Roma din 1976 si a Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, București.

Tia Peltz a ilustrat numeroase volume umoristice editate în anii 70 la editura bucureşteană Albatros, a publicat albume cu desenă şi intrigă, ecou şi murmur al unei lumi strivite de istorie.

Tia Peltz a realizat o serie de potrete ale unor personaltăți ale culturii române precum: Isac Peltz, Nicolae Tonitza, M.H. Maxy, Gala Galaction, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Leny Caler.

O parte din lucrările sale sunt expuse în muzee, cum sunt Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, alte lucrări aflându-se în colecții particulare.

În 2013 Muzeul National Cotroceni a deschis o expoziţie omagială, Tia Peltz – linie şi culoare, cu lucrări din muzee şi colecţii particulare.

Premiul pentru grafică și ilustrație de carte, la Salonul Național de carte și publicații culturale (1995), pentru ilustrația la volumul Povestiri pentru copii, de Valeriu Geodâc.