Teodor BURCĂ, sculptor

Teodor BURCĂ s-a născut la Slatina, judetul Olt, la data de 25 februarie 1889 si a încetat din viata la Bucureşti, la data de 8 octombrie 1950, București, fiind înmormântat in cimitirul Sf. Vineri.

Theodor Burcă a urmat Școala de arte și meserii din Craiova și Școala de arte frumoase din București, având ca profesori pe Wladimir Hegel și Dimitrie Paciurea.
După ce a absolvit Școala de Arte Decorative din Viena, a studiat și la Academia Julian din Paris între 1910-1913, cu Verlle și Ernest Henri Dubois, afirmându-se ca un remarcabil sculptor.
Între 1916-1943 a participat la mai multe expoziții de grup la Salonul Oficial din București, Salonul Sculptorilor și Tinerimea artistică.

In anul 1937 Teodor BURCĂ devine director al Pinacotecii din București.
Creația sa nu s-a axat doar pe statuaria mică, ci a creat și proiecte și monumente, sau portrete, însă adevărata sa valoare emană din operele de dimensiuni mici și medii, în care surprinde, folosindu-se de un imaginar simbolist feminin, misterul și misticul.
A realizat mai multe lucrări de for public care evocă sacrificiile umane din Primul Război Mondial, în orașe precum Drobeta-Turnu Severin, Călarași, Târgu Neamț și Cahul (Republica Moldova).

Lucrări monumentale:
1926 – Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, Călărași;
1933 – Monumentul Eroilor, Drobeta Turnu Severin, Mehedinți;
1937 – Ion Voievod, Cahul, Republica Moldova;
1939 – Mausoleul Vânătorilor de munte, Târgu Neamț.

Muzee: