Teatrul Maria Filotti, Brăila, recunoscut UNESCO

Clădirea teatrului, cunoscut și sub numele vechi ca Teatrul Rally, a fost construita in jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural national. Construit in 1896 ca „Teatrul Rally”, devine in 1919 „Teatrul Comunal” si in 1949 „Teatrul de Stat Braila – Galati”.

In anul 1969 obține actualul nume, in onoarea actriței romane Maria Filotti (1883-1956).
In perioada 1980-1988, clădirea teatrului a fost consolidata, renovata si restaurata de o echipa impresionanta formata din arhitecți, constructori, graficieni, pictori, sculptori, ceramiști, sticlari.
Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, personalități de prestigiu ale artei europene, printre care Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin și George Enescu au oferit reprezentații memorabile publicului brăilean la Teatrul Rally.

A fost de asemenea o perioadă bogată în reprezentații teatrale, susținute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache și Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tănase.

Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Brăila, iar în 1969 teatrul primește numele actriței Maria Filotti, care a debutat pe scena sa în 1905 în rolul Giocondei.

Declarată monument istoric, clădirea este inclusă în albumul UNESCO.